INOVACE VE VÝROBĚ VÍNA II

zveme Vás na semináře

Tato akce byla zrušena.
Datum od:
06.10.2022 09:00
Datum do:
06.10.2022 17:00
Místo konání:
Vinařství Velké Žernoseky, Litoměrice
Druh:
seminář

                                           

UDRŽITELNÉ POSTUPY PŘI PRODUKCI VÍNA

PŘEDNÁŠÍ
prof. Ing. MOJMÍR BAROŇ, Ph.D.
ÚSTAV VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ, ZAHRADNICKÁ FAKULTA, MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

PROGRAM SEMINÁŘE

    Historie a současnost výroby vína
        Světová produkce
        Produkce v ČR
        Rozdělení vín
        Stylistika vín
        Výrobní kroky
    Před-fermentační operace
        Příprava a průběh sklizně
        Šetrnost sklizňových operací
        Před-fermentační operace
        Odstopkování a mačkání bobulí
        Macerace tuhých částí hroznu; Lisování
        Metody odkalení moštu
        Parametry moštu před fermentací
    Kvasinky a alkoholová fermentace
        Alkoholové kvašení
        Kvasinky
        Možnosti zastavení fermentace
    Jablečno-mléčná fermentace (JMF)
        Význam a použití JMF
        Mléčné bakterie
        Parametry ovlivňující průběh JMF
        Management JMF
    Školení a zrání vín
        Stáčení a síření
        Oxid siřičitý
        Čiření vína
        Zrání vína
    Finalizace vín
        Čištění a filtrace
        Krášlení, stabilizace a lahvování
        Problematika kyslíku
        Uzávěry lahví
    Speciální technologie
        Školení vín na kvasnicích – metoda sur-lie
        Výroba rosé vín
        Výroba sladkých vín (Ledové víno, Slámové víno, Botrytické výběry)
        Teplá cesta u červených vín, karbonická macerace
        Šumivá vína
        Oranžová vína

Teoretické vyučování bude doplněno řízenou degustací vín, která jsou typická pro přednášené téma.

Přiložené soubory