INOVACE VE VÝROBĚ VÍNA II

zveme Vás na semináře

Tato akce byla zrušena.
Datum od:
08.03.2022 09:00
Datum do:
08.03.2022 17:00
Místo konání:
Hotel Mariel ***
Druh:
seminář

            

UDRŽITELNÉ POSTUPY PŘI PRODUKCI VÍNA
 

PŘEDNÁŠÍ
prof. Ing. MOJMÍR BAROŇ, Ph.D.
ÚSTAV VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ, ZAHRADNICKÁ FAKULTA, MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

 

 

PROGRAM SEMINÁŘE

  • Historie a současnost výroby vína
    • Světová produkce
    • Produkce v ČR
    • Rozdělení vín
    • Stylistika vín
    • Výrobní kroky
  • Před-fermentační operace
    • Příprava a průběh sklizně
    • Šetrnost sklizňových operací
    • Před-fermentační operace
    • Odstopkování a mačkání bobulí
    • Macerace tuhých částí hroznu; Lisování
    • Metody odkalení moštu
    • Parametry moštu před fermentací
  • Kvasinky a alkoholová fermentace
    • Alkoholové kvašení
    • Kvasinky
    • Možnosti zastavení fermentace
  • Jablečno-mléčná fermentace (JMF)
    • Význam a použití JMF
    • Mléčné bakterie
    • Parametry ovlivňující průběh JMF
    • Management JMF
  • Školení a zrání vín
    • Stáčení a síření
    • Oxid siřičitý
    • Čiření vína
    • Zrání vína
  • Finalizace vín
    • Čištění a filtrace
    • Krášlení, stabilizace a lahvování
    • Problematika kyslíku
    • Uzávěry lahví
  • Speciální technologie
    • Školení vín na kvasnicích – metoda sur-lie
    • Výroba rosé vín
    • Výroba sladkých vín (Ledové víno, Slámové víno, Botrytické výběry)
    • Teplá cesta u červených vín, karbonická macerace
    • Šumivá vína
    • Oranžová vína

Teoretické vyučování bude doplněno řízenou degustací vín, která jsou typická pro přednášené téma.

Přiložené soubory