zveme Vás na semináře
Tato akce byla zrušena.
- Datum od:
- 08.03.2022 09:00
- Datum do:
- 08.03.2022 17:00
- Místo konání:
- Hotel Mariel ***
- Druh:
- seminář
UDRŽITELNÉ POSTUPY PŘI PRODUKCI VÍNA
PŘEDNÁŠÍ
prof. Ing. MOJMÍR BAROŇ, Ph.D.
ÚSTAV VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ, ZAHRADNICKÁ FAKULTA, MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ
PROGRAM SEMINÁŘE
-
Historie a současnost výroby vína
- Světová produkce
- Produkce v ČR
- Rozdělení vín
- Stylistika vín
- Výrobní kroky
-
Před-fermentační operace
- Příprava a průběh sklizně
- Šetrnost sklizňových operací
- Před-fermentační operace
- Odstopkování a mačkání bobulí
- Macerace tuhých částí hroznu; Lisování
- Metody odkalení moštu
- Parametry moštu před fermentací
-
Kvasinky a alkoholová fermentace
- Alkoholové kvašení
- Kvasinky
- Možnosti zastavení fermentace
-
Jablečno-mléčná fermentace (JMF)
- Význam a použití JMF
- Mléčné bakterie
- Parametry ovlivňující průběh JMF
- Management JMF
-
Školení a zrání vín
- Stáčení a síření
- Oxid siřičitý
- Čiření vína
- Zrání vína
-
Finalizace vín
- Čištění a filtrace
- Krášlení, stabilizace a lahvování
- Problematika kyslíku
- Uzávěry lahví
-
Speciální technologie
- Školení vín na kvasnicích – metoda sur-lie
- Výroba rosé vín
- Výroba sladkých vín (Ledové víno, Slámové víno, Botrytické výběry)
- Teplá cesta u červených vín, karbonická macerace
- Šumivá vína
- Oranžová vína
Teoretické vyučování bude doplněno řízenou degustací vín, která jsou typická pro přednášené téma.