- Datum od:
- 09.09.2013 09:00
- Datum do:
- 09.09.2013 15:30
- Místo konání:
- Chrudim - Píšťovy, Vodní zdroje Ekomonitor
- Druh:
- workshop
Obecné principy mikrobiologických metod
Co je to aseptická práce, jak vypadá Petriho miska, očkovací klička nebo šikmý agar, popř. co lze provádět a agary, k
čemu je mikrobiologovi želatina a jak se připravuje čistá kultura mikroorganismů. Tyto a mnohé další termíny ve
srozumitelné formě a v souvislostech (včetně názorných ukázek) pro ty, kteří s mikrobiologickými rozbory přichází
do kontaktu, ale nejsou mikrobiology.
Mikroskopie - okno do světa bakterií, kvasinek a plísní
Přiblížení možností a významu optické mikroskopie a jejích modifikací v rámci studia a analyzování mikroorganismů
v rámci technické mikrobiologie. Přiblížení metody, jejíž objev odstartoval vytrvalý zájem o mikrosvět a otevřel cestu
k jejímu technickému využití. Jako doplněk stručné představení mikroskopie spojené s fluorescenčními zářením,
popř. mikroskopie, díky které lze zkoumat systémy v režimu 3D (např. biofilmy).
Kultivační techniky
Základní a zásadní soubor postupů, díky kterým je možné navodit podmínky slučitelné s růstem mikroorganismů
v uměle vytvořených systémech a studiem těchto projevů získat důležité informace a poznatky pro praxi. Rozdíly
v použití kapalných a ztužených kultivačních médií, význam jejich použití, způsoby práce a především interpretace
výsledků představují základní obrys věcné náplně této části semináře.
Rozhodování o volbě vhodného postupu mikrobiologické analýzy
Příspěvek shrnuje to podstatné, co by měl i pouhý uživatel mikrobiologických analýz znát, aby mohl dobře
formulovat svůj požadavek a na konci byl spokojen s výsledky provedené práce. Přehled strategie a taktiky
v pracovních postupech, jež by optimálně měly rezultovat v objektivní výsledky a především v přidanou hodnotu
takto získaných informací.
Bioreaktory
V příspěvku se opustí velmi záhy zdi laboratoře a pozornost zamíří k technologickým halám, produkčním linkám,
propagačním stanicím – k prostředím, ve kterých se mikroorganismy kultivují ve velkých objemech za účelem
konkrétního technologického využití nebo zpracování jejich biomasy a produktů. Příspěvek poskytuje nezbytné
informace pro dotvoření znalostního základu v inženýrských principech práce s mikrorganismy.